Am pregătit o listă de lecturi de vară potrivite pentru toți copiii. Nu contează dacă cei mici sunt deja obișnuiți cu lectura: toate cărțile din listă sunt atrăgătoare și pentru cei care vor să își dezvolte gustul pentru lectură și pentru părinții care citesc copiilor.

GRĂDINA SECRETĂ

de Frances Hodgson Burnett, Editura Corint Junior, traducere de Maria Iliescu, 304 pagini, 2020

Carte Grădina Secretă Frances Hodgson Burnett

Grădina secretă narează aventurile unei fetițe orfane de 10 ani, Mary Lennox, care este nevoită să se mute la Conacul Misselthwaite. Autoarea surprinde în textul ei emoțiile copilăriei, inocența, maturizarea, motivația și magia naturii. Viața lui Mary se schimbă și ea reușește să dezlege misterele conacului unde locuiește și învață să fie curajoasă, deșteaptă, curioasă și atentă la cei din jur.

Primul prieten de care se apropie protagonista este un măcăleandru (o pasăre cântătoare cu pene roșii pe piept), un personaj care reușește să aducă zâmbete pe buzele copilei. Mary găsește o cheie în conac, iar măcăleandrul este cel care o ajută să găsească ușa grădinii secrete, în care nu mai intrase nimeni timp de 10 ani. Pasărea este cea care o apropie pe Mary de Dickon, un băiețel foarte vesel și curajos care o învață cum să îngrijească plantele.

Descrierea florilor, a animalelor, a lecțiilor de grădinărit, schimbarea anotimpurilor și grădina secretă pot trezi în micii cititori dragostea pentru natură.

CONFESIUNILE UNUI PRIETEN IMAGINAR

de Michelle Cuevas, Editura Arthur, traducere de Laura Sandu, 184 pagini, 2021

Carte Confesiunile unui prieten imaginar, editura Arthur

Jacques Papier este un băiețel foarte inteligent care bănuiește că el este prietenul imaginar al unei fetițe pe nume Fleur. Fiind șocat de identitatea sa, pleacă în lume pentru a găsi un sens pentru existența sa și descoperă cât de important este rolul său în viața celorlalți. El află că imaginația este un element esențial din viața unui copil. Jacques învață să-și folosească singurătatea pentru a empatiza cu ceilalți, ajungând la concluzia că fiecare om este unic și în interiorul fiecăruia există frumusețe și bunătate. Pentru asta, e nevoie să deschidem mai bine ochii la tot ceea ce se întâmplă în jur și să ascultăm sunetele care ne binedispun.

Cartea este potrivită pentru orice copil care se simte singur sau invizibil. Textul este captivant, creativ și perfect pentru copii și adulți.

BĂIATUL, CÂRTIȚA, VULPOIUL ȘI CALUL

de Charlie Mackesy, Editura Grafic, traducere de Beatrice Fefeleaga, 128 pagini, 2021

Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul Charlie Mackesy

Charlie Mackesy spune o poveste simplă despre prietenie, curaj, și iubire. Este o carte pentru copii, despre un băiețel care pleacă într-o călătorie în sălbăticie (o metaforă pentru viață) și întâlnește o cârtiță dependentă de prăjituri, o vulpe tăcută și un cal. Textul ne învață cum să iubim și să fim blânzi cu ceilalți, să cerem ajutorul, pentru că asta înseamnă să avem curaj. Ilustrațiile sunt incredibile și aduc un plus de farmec cărții.

Băiețelul pune multe întrebări, este isteț și curios, ca orice copil pe care-l întâlnim. Cele patru personaje învață ce înseamnă încrederea și prietenia adevărată, transmițând un mesaj plin de speranță și înțelepciune cititorului de orice vârstă.

Cartea, realizată în condiții grafice deosebite, este un cadou extraordinar pentru o persoană dragă.

RĂZBOIUL CARE MI-A SALVAT VIAȚA

de Kimberly Brubaker Bradley, Editura Art, traducere de Iulia Arsintescu, 296 pagini, 2022

Războiul care mi-a salvat viața Kimberly Brubaker Bradley

Cartea este scrisă la persoana întâi, din perspectiva unei fetițe de 10 ani, pe nume Ada Smith. Eroina cărții, victimă a unui abuz emoțional și psihic, este forțată să se mute din Londra din cauza amenințărilor de bombardare a orașului. Acțiunea este plasată în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Vocea narativă este emoționantă, naivă, cu accente aspre, din cauza tratamentului dur la care a fost supusă micuța în primii ani de viață, ceea ce o face foarte credibilă pentru orice lector. De aceea, cei mici care citesc textul vor fi capabili să se identifice și să empatizeze cu Ada foarte ușor. Autoarea captează foarte subtil spaimele universale ale copiilor și alege ca eroină o fetiță cu dizabilități, un caz foarte rar în literatura universală. Ada se adaptează foarte rapid la viața de la ferma lui Susan, unde a fost repartizată, și află care sunt punctele ei forte: tenacitatea, tăria de caracter și perseverența. Alături de poneiul Untișor, ea învață că deficiența fizică nu-i poate diminua calitățile cu care a fost înzestrată: iubirea, răbdarea, iertarea și curajul.

Romanul este foarte potrivit pentru biografia școlară, deoarece pune sub lupă o serie de valori culturale și morale (copilăria, istoria, războiul, prietenia, familia, supraviețuirea).

A LITTLE PRINCESS (O MICĂ PRINȚESĂ)

de Frances Hodgson Burnett, Editura Penguin Books – Colecție Sisterhood, 304 pagini, 2019 – Varianta în limba română

Carte A little princess - Franes Hodgson Burnett

Frances Burnett ne relatează pățaniile micuței Sara Crewe. Tatăl fetiței, un ofițer englez, o trimite pe copilă la o școală cu pretenții din Londra, pentru a primi o educație aleasă. Fetița este isteață și adoră să inventeze povești. Lumea ei se dă peste cap atunci când tatăl ei moare, iar ea pierde privilegiile bogăției părintelui său. Sara are un caracter puternic și reușește să-și păstreze firea ei altruistă, empatică și optimistă. Ea trece peste greutăți cu ajutorul fanteziei, imaginându-și că este o prințesă ascunsă în mansardă. Este plină de speranță și are o viziune senină despre întâmplările prin care trece.  

A Little Princess este un volum fermecător, care ne inspiră să fim generoși și să vedem partea frumoasă a vieții.

După ce ai citit acest articol, sper că ți-am stârnit interesul pentru cărțile prezentate și că deja le-ai adăugat pe lista de cumpăraturi. Rămâne doar să îți urez lectură plăcută!

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!