Cărți pentru adolescenți – Literatură Young Adult
Am pregătit o listă de lecturi potrivite pentru adolescenți. Nu contează dacă sunteți sau nu obișnuiți cu lectura: toate cărțile din listă sunt atrăgătoare și pentru cei care vor să își dezvolte gustul pentru lectură.
BANDA CELOR ȘASE CIORI
de Leigh Bardugo, Editura Trei, traducere de Laurențiu Dulman, 592 pagini, 2021
Leigh Bardugo este una dintre cele mai apreciate autoare contemporane de ficțiune young adult. Cărțile ei captivează imaginația adolescenților de pretutindeni. În Banda celor șase ciori, acțiunea este plasată în orașul Ketterdam, un fel de Amsterdam metamorfozat, supus regulilor din lumea Grisha (numele unei trilogii care precede Banda celor șase ciori, unde scriitoarea explică detaliat lumea atât de iubită de cititorii tineri).
Romanul fantasy este plin de surprize și descoperiri, iar autoarea spune povestea din perspectiva celor șase protagoniști care pleacă într-o misiune, fiecare dintre ei punându-și inteligența și abilitățile la bătaie: Kaz, Inej, Nina, Wylan, Jesper și Matthias.
Menționăm doar câteva ingrediente care transformă romanul YA într-o carte memorabilă: personaje care evoluează, suspans, umor și sarcasm care dau un caracter picant întâmplărilor, mister, misiuni periculoase, romantism și acțiune care te ține cu sufletul la gură.
RECONSTITUIND-O PE AMELIA
de Kimberly McCreight, Editura Herg Benet, traducere de Laura Nureldin, 464 pagini, 2018
Aceasta este una dintre cele mai bune cărți care tratează tema bullyingului. Autoarea reușește să transmită detaliat modul de gândire al adolescenților. De asemenea, este vorba despre un roman misterios care implică o lectură captivantă, o carte pe care o citești pe nerăsuflate. Textul propune un kit de supraviețuire în liceu, prezentând relațiile toxice în care pot intra fetele aflate la pubertate și modul în care acestea pot ține problemele legate de prietenie, motivație și intimitate la distanță.
Amelia este elevă la un liceu particular, e un personaj isteț și curios și narează o parte din întâmplările din carte. Pentru aceste motive, cititorul intră în mintea ei empatizează ușor cu ea. Kimberly McCraight a scris o carte presărată cu secrete și twisturi, care ar trebui să facă parte din bibliografia cursurilor de literatură din liceu.
UN CAZ FOARTE STRANIU: DOCTORUL JEKYLL AND DOMNUL HYDE
de Robert Loius Stevenson, Editura Art, traducere de Mihnea Gafița, 184 pagini, 2018
Este un roman de dimensiuni reduse, un amestec de povestire enigmatică cu elemente horror. Cartea descrie viața omului de știință denumit Henry Jekyll, care încearcă să creeze o poțiune capabilă să elimine complet intențiile rele ale ființei umane. În timpul experimentelor sale, situația scapă complet de sub control. Textul descrie strădaniile doctorului Jekyll de a-l contracara pe domnul Hyde, un personaj misterios, care reprezintă cheia intrigii. Îl invităm pe cititor să descopere finalul cărții cu accente gotice și să dezlege tainele ficțiunii, trecând acțiunile descrise prin propriul filtru de imaginație.
FRANKENSTEIN SAU PROMETEUL MODERN
de Mary Shelley, Editura Art, traducere de Adriana Călinescu, 248 pagini, 2019
Romanul se află în top 5 al celor mai iubite cărți ale adolescenților din toată lumea. A fost scris de Mary Shelley la vârsta de 19 ani. Datorită temelor abordate și a abilității de a trezi empatia cititorului, poate deveni textul care îi atrage pe cei tineri spre lectură.În primul rând, volumul reușește să surprindă anxietățile adolescenților și întrebările legate de rolul omului în univers, conexiunile lui cu știința, divinitatea și cu mediul înconjurător.
Editura Art propune iubitorilor de beletristică o splendidă ediție de lux, sărbătorind 200 de ani de la apariția acestui volum clasic al genului horror, reimaginat pentru secolul XXI într-o interpretare vizuală unică și atrăgătoare. Ilustrațiile sunt realizate de David Plunkert (grafician american contemporan cunoscut pentru stilul original în care amesteca tehnica colajului cu trăsături ale mișcării artistice Dada). Editată în condiții grafice deosebite, ediția hardcover poate fi un cadou foarte inspirat pentru aniversarea prietenilor sau a colegilor de clasă.
Textul fantastic îl are ca protagonist pe Victor Frankenstein, iscusitul om de știință care reușește prin intermediul unor procedee fizice și chimice să creeze o făptură nouă, fără să se gândească la consecințele și implicațiile pe care le-ar putea avea experimentul său.
HUNTED
de Meagan Spooner, Editura Harper Collins Publishers, 400 pagini, 2019
Cartea imaginată de Meagan Spooner este un retelling după basmul Frumoasa și Bestia, scris de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. În carte, există două puncte de vedere foarte bine scrise: cel al frumoasei Yesa, iscusită în arta vânătorii, și al Bestiei, care scrie un jurnal.
Un amestec de legende și mituri, povestea reușește să contureze versiunea Bestiei într-un mod convingător și original, care asigură locul cărții pe raftul favorit al fanilor literaturii young adult.
Din păcate, acest roman nu a fost tradus în limba română, fiind disponibil doar în engleză. Totuși, iubitorii de retelling se pot aventura în lectura textului original, punând astfel în practică o modalitate foarte plăcută și eficientă de a învăța o limbă străină.
După ce ai citit acest articol, sper că ți-am stârnit interesul pentru cărțile prezentate și că deja le-ai adăugat pe lista de cumpăraturi. Rămâne doar să îți urez lectură plăcută!
Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!