Copiii și bunele maniere

Cum se învață bunele maniere?

Uneori părinții simt un puternic disconfort atunci când cei mici nu se comportă civilizat. Un comportament politicos, atât verbal cât și nonverbal, este o cerință de bază a societății și are o mare importanță în dezvoltarea copilului. Începând din perioada când frecventează grădinița, cei mici învață primele formule amabile și reguli de bun simț. În această perioadă, dar nu doar atunci, contează foarte mult exemplul pe care părinții îl dau celor mici.

Bunele maniere se educă prin imitare

Copiii absorb cunoașterea prin mimetism (imitație). La fel se întâmplă și în ceea ce privește buna conduită: copiii își însușesc regulile cu ușurință, atunci când au un model pe care îl pot urma. Traiul împreună cu părinții și bunicii, mediul din grădiniță sau școală îi obligă să învețe și să utilizeze regulile de bază ale vieții în comun. Te rog, mulțumesc, îmi cer scuze sau o formulă de salut politicoasă ar trebui să devină un automatism pentru cei mici. Dacă părinții au tendința de a folosi un limbaj vulgar, atunci și copiii vor copia acest comportament.

Mai multe laude, mai puține reproșuri

Părinții au tendința să critice manifestările negative ale copiilor, fără să aibă grijă să laude manierele elegante pe care cei mici le-au deprins. Dacă strădania copiilor este apreciată atunci când sunt observate bunele maniere, rezultatele pozitive vor avea un efect imediat. Simple fraze cum ar fi: Ce frumos din partea ta că ai ajutat-o pe acea fetiță! sau Azi te-ai spălat foarte bine pe dinți! ajută la consolidarea unui comportament frumos.

Regulile trebuie explicate pe înțelesul copiilor

Pentru un copil nu e greu să priceapă formule ca: nu se face așa sau nu se cuvine să te comporți astfel. Dacă cel mic nu înțelege motivul pentru care trebuie să pună mâna la gură când strănută, atunci când adulții îi explică răbdători că, de exemplu, este frumos să pui mâna la gură când strănuți. Cel mai ușor e să educăm copiii prin povești în care eroii se comportă civilizat și sunt admirați de ceilalți. O altă modalitate prin care copiii de grădiniță încep să aplice o atitudine manierată este comparația: Te rog să-mi dai voie să povestesc în liniște. Nici eu nu te întrerup atunci când spui ceva.

Atunci când copiii știu să se comporte politicos, se descurcă și în situații neobișnuite. Reguli simple, precum: când saluți pe cineva, îl privești în ochi sau să mulțumești mereu când cineva se poartă frumos cu tine, te ajută să deprinzi un comportament adecvat de-a lungul întâmplărilor prin care treci pe parcursul unei zile. Și în acest caz, un rol important e jucat de modelul de care prichindeii țin cont în mod obișnuit. În loc să-l cerți, mai bine îl întrebi pe copil: Ai spus mulțumesc? , Te rog, nu uita să-ți iei rămas bun! De câte ori își cer scuze părinții de la copiii lor atunci când, în situații stresante, se comportă nedrept cu cei mici? Doar dacă părinții sunt un exemplu bun, cel mic poate să utilizeze ce a învățat despre relațiile interumane.

Cum învățăm copiii să devină manierați

Nu cereți prea multe de la copiii voștri. Un copil de 4 ani, de exemplu, nu ar trebui să știe că atunci când merge cu tramvaiul trebuie să se ridice și să cedeze locul unei persoane în vârstă. De asemenea, pentru cei foarte mici, adresarea cu dumneavoastră nu e necesară, Dar ar trebui să li se explice că nu e frumos să vorbească cu gura plină sau să-i deranjeze pe cei din jur oricând au ei toane. Având mereu la dispoziție un exemplu bun de comportament al părinților, cei mici vor implementa treptat regulile simple. Atunci, rostirea unor formule ca: te rog și mulțumesc, va deveni un automatism. Uneori este necesară acumularea unor experiențe, cum ar fi reacția altor copii sau cea a adulților în diverse situații. Acestea îi ajută pe copii să sedimenteze informațiile primite.

Părinții sunt mândri atunci când un copil se comportă elegant. Până când copilul ajunge să stăpânească așa-numitul cod al manierelor, este normal să treacă prin situații neplăcute, ivite în diverse contexte. În plus, cel mic are nevoie și de foarte multă răbdare, la fel și adulții (părinții). Învățând regulile unei conduite frumoase, copiii au numai de  câștigat în viitor. Când cei mici se comportă manierat, se cuvine să fie lăudați. În felul acesta părinții lor vor fi încântați de educația pe care le-au transmis-o.