Influența muzicii clasice asupra copiilor
Există multe piese de muzică clasică potrivite pentru copii. Acestea capătă farmec mai ales atunci când micii ascultători se află într-o sală de concerte și cineva le explică ce impresii se află în spatele diferitelor tonuri muzicale. Să luăm ca exemplu Simfonia a VI-a de Ludwig van Beethoven: compozitorul german și-a extras inspirația din natură. De aceea, pot fi descoperite în cadrul simfoniei suntele pârâului, cântecul păsărilor sau fulgerele și tunetele care se aud înainte de furtună.
Un concert susținut de o orchestră profesionistă la Sala Radio sau la Ateneul din București sau un spectacol de operă reprezintă experiențe care deschid oricărui copil gustul pentru evenimente culturale. Sunetele pianului, ale harpei sau ale viorii, ale violoncelului sau ale clarinetului trezesc interesul pentru muzică tuturor copiilor dornici de noi experiențe.
În București, la Ateneul Român, se organizează matinee pentru copii sub numele de „Clasic e fantastic”. În cadrul acestor concerte, profesori de muzică și pedagogi realizează programe prin care reușesc să aducă muzica clasică mai aproape de micii ascultători: explică diverse secvențe muzicale, prezintă instrumentele și rolul lor în orchestră, invită copiii pe scenă pentru a-i familiariza cu acest tip de muzică, pe care mulți o blamează că ar fi prea pretențioasă sau inaccesibilă.
Audiția unui concert alături de copiii de vârste apropiate poate să devină un spectacol distractiv. Suntem datori, ca adulți, să le insuflăm prichindeilor, încă de la vârste foarte mici, plăcerea pe care ți-o poate crea fenomenul muzical.
Muzica, în general, și cea clasică în mod special, stimulează hormonii fericirii, serotonina și dopamina, ameliorează deficitul de atenție – foarte frecvent la generația tânără, crește secreția de anticorpi, ameliorează anxietatea și trezește emoții foarte plăcute.
Entuziasmul provocat de muzică îi poate dirija pe unii copii să se apropie de instrumente – de exemplu pian sau vioară – ceea ce înseamnă că vor avea un hobby cu influențe pozitive asupra dezvoltării lor. Această pasiune, care se poate întinde pe întreg parcursul vieții, demonstrează importanța interesului pe care îl capătă micuții pentru muzică în primii ani ai copilăriei.
În continuare, vom recomanda câteva pasaje muzicale vesele și tonice, care transmit celor mici o stare de bucurie. Aceste piese au o muzică plăcută, pe care prichindeii o pot fredona și pe care pot dansa.
Playlist pentru micii melomani:
Wilhelm Tell – Uvertura <Coțofana hoață> de Gioachino Rossini
Simfonia a VI-a de Beethoven, supranumită <Pastorala>
Carnavalul animalelor de Camille Saint-Saëns
Haydn, Concert de violoncel numărul 1, în Do major, partea a III-a
Dansuri ungare de Johannes Brahms
Există un desen animat realizat de Looney Tunes, care a preluat dansurile lui Brahms într-un mod foarte amuzant: VEZI DESENE
Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!