mozart

Mozart a primit la naștere numele de Theophilus, care în limba greacă înseamnă Cel iubit de Dumnezeu. Mai târziu numele s-a germanizat în Gottlieb. Amadeus este un supranume pe care Mozart l-a primit la 16 ani în urma vizitei sale în Italia, la Bologna, unde a uimit spectatorii prin talentul său de compozitor și intepret.

Tatăl lui Wolfgang Amadeus era Leopold Mozart, profesor de vioară și compozitor. El a compus minunata „Simfonie a jucăriilor”.

Cele mai importante opere compuse de Mozart: Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Cosi Fan Tutte au avut libretul scris de Lorenzo da Ponte, prieten al lui Casanova.

Mozart a compus 41 de simfonii. Ultima a fost supranumită „Jupiter”.

Pentru duetul Papageno – Papagena din „Flautul fermecat” Mozart a amestecat câteva sunete simple ca într-un joc de copii, dar aria sună incredibil de frumos. Probabil că rețeta e simplă, dar ingredientul magic se numește genialitate – cel de care Mozart se bucură din plin.

Răpirea din serai și Flautul fermecat sunt singspiel-uri, nu opere. Amândouă au librete în limba germană.

S-a descoperit că muzica lui Mozart are calități terapeutice. Operele sale sunt folosite în prestigioase instituții psihiatrice.

În 1984 Milos Forman a regizat filmul Amadeus. Scenaristul era Peter Shaffer care a transformat în film piesa de teatru omonină. Piesa de teatru jucată pe toate scenele lumii a fost inspirată din opera lui Puskin „Mozart și Salieri”.

În Viena au devenit celebre bomboanele Mozart, Mozart Kugeln, produse de Mirabell. Bomboanele sunt din ciocolată amăruie iar interiorul este un amestec de marțipan și cremă de migdale.

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!