large_afis-furtuna

În programul TNB-ului figurează piesa FURTUNA de William Shakespeare. O prezenţă plină de culoare, captivantă, modernă, adresată în special tinerilor.

Scenografia este o replică a teatrului Globe din Londra (cu palierele lui: Hell, Earth şi Heaven), sub umbra căruia în secolul al XVII-lea, Marele Will” şi-a pus în scenă capodoperele.

Teatrul Globe în miniatură aflat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti este cea mai la îndemînă concretizare a metateatrului (teatrul în teatru).

Corpul scenografic este este bifuncţional, devenind uneori o corabie care se îndreaptă către spectator pentru a-l uimi cu grozaviile întamplate pe scenă şi pentru a se apropia de el, emoţionându-l.

Un spectacol acustic şi de lumini. Distribuţia: Ion Caramitru: un Prospero impecabil, Istvan Teglas: un Ariel suspendat în aer (doar era un spirit ghiduş), un Caliban cum nu s-a mai văzut, original şi surprinzător-comic interpretat de Mihai Călin (nominalizat la Premiile Uniter pentru rol secundar).

Insula lui Prospero e plină de sunete, muzica răzbate în releele sentimentale ale spectatorului mult timp după finalul piesei. Regizorul include scene de metateatru amuzante (apar microfoane pe scenă), surprinzătoare, atmosfera este una de basm, mirifică.

Piesa e ciclică, vraja nu se rupe, Prospero ne ţine prizonieri, ritualul magic al spectacolului este performat în mod continuu şi ne duce cu gândul la expresia lui Mircea Eliade “in illo tempore” (timpul mitic în care zeii au creat lumea).

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!