Recomandări de cărți pentru copii și adolescenți
Ce sunt cărțile?
Cărțile sunt niște promisiuni în care poți avea încredere. Ele se aseamănă cu niște pietre care devin diamante de-a lungul timpului. Sunt obiecte care modelează viața copiilor și adolescenților, ajută la îmbogățirea vocabularului și contribuie la exersarea memoriei și la dezvoltarea aptitudinilor intelectuale.
De ce citim?
La vârste fragede, începem să citim mai întâi din curiozitate. Cu vârsta, citim pentru a descoperi și alte lumi decât lumea noastră. Cititul devine molipsitor. Odată ce ai început să deprinzi acest obicei, vei avea o altă viziune asupra lumii. Ce copil nu visează să evadeze într-un univers fantastic? Cititul face parte din activitățile extrașcolare favorite ale copiilor. Pentru a facilita acest lucru, scriitori de azi reinterpretează poveștile de odinioară sub formă de ficțiune și cu o abordare contemporană.
Cum alegem cartea potrivită pentru copii
Este întrebarea pe care o primesc din în ce mai des de la părinții care înscriu copiii la circuitele culturale. Este dificil de ales o singură carte potrivită. În căutarea noastră trebuie să facem apel la pasiunile / hobby-urile copiilor, la categoria de vârstă pentru care se recomandă cartea dar trebuie să ne raportăm și la capacitatea de înțelegere a micului cititor. Apoi trebuie să alegem și genul cărții: aventuri, fantasy, mitologie, științifico-fantastică sau chiar detectivistică. Titlul cărții poate și el juca un rol important în alegerea unei cărți. O decizie cu adevărat grea, ar spune unii părinți. La fel este și pentru noi atunci când alegem ce cărți să citim și să analizăm în cadrul Circuitului Detectivi în Literatură. Ținem cont de latura educativă a cărții, de tipurile de personaje care apar în text, aspectul moral și analogiile cu viața reală. Citim și suntem la curent cu recomandările de cărți pentru cei mici din revistele și website-urile de specialitate. Vă mai puteți inspira și din topurile de vânzări din magazinele online, selectând categoria de vârstă dorită. Cei mai mulți copii ne-au împărtășit faptul că subiectul și titlul îi determină să aleagă o carte.
Stilurile sunt variate, avem o listă cu mai multe voci narative care încearcă să surprindă cititorul și să-i transmită nenumărate emoții. Trebuie să ținem cont ca o bună parte din literatura pentru copii se bazează pe un anumit șablon, pe care autorul îl ajustează pentru a da viață personajelor mult îndrăgite de copii. Romanele de aventuri (Robin Hood), narațiunile prieteniei (Cei trei muschetari), textele fantastice (Narnia, Miss Peregrine, Edgar Allan Poe) sau cărțile cu detectivi de Agatha Christie și Arthur Conan Doyle captează interesul micilor cititori, sunt provocatoare, actuale și stimulează creativitatea.
Modelele sunt aceleași: eroul e musai să treacă prin numeroase încercări (cel puțin trei) ajutat de prieteni pentru a înfrunta inamicul (personajul negativ) care amenință ordinea universului fantastic și răstoarnă legile acestuia pentru interesele sale egoiste. Care este diferența majoră dintre erou și antierou (personajul negativ)? Eroul luptă pentru binele comunității iar inamicul lui pentru beneficiul propriu. Construcția textului se realizează în jurul unui fir moralizator în care binele învinge răul. Astfel copiii asimilează un concept educativ.
Literatură Young Adult
Pe lângă literatura clasică, de actualitate este și literatura Young Adult. Scriitorii contemporani scriu multe texte pentru copii și adolescenți (YA sau Young Adult): în ultimii ani se poate observa un trend ascendent a acestui tip de literatură. La târgurile de carte adolescenții se înghesuie în jurul standurilor de literatură fantasy, cea mai iubită subspecie de YA. Numărul mare de scriitori este un semn bun deoarece astfel literatura pentru adolescenți (pe care o citește, de asemenea și un număr mare de adulți) devine calitativă pentru a cuceri gusturile cititorilor. Literatura YA folosește un limbaj modern, contemporan, relaxat cu prescurtări și cuvinte împrumutate din limba engleză, iar o mare parte din texte sunt inspirate din lumea din jur. Scriitura actuală o găsesc foarte bine ancorată în realitatea imediată, dinamică, directă și credibilă prin limbajul folosit. Ce ar trebui să învețe cei mici din literatura contemporană este să păstreze comunicarea vizuală simplă, fără tonuri pretențioase.
Ce cărți merită citite?
Cărțile recomandate se află în concordanță cu programa școlara și interesele copiilor. Listele de cărți cuprind literatură clasică și literatură contemporană fantasy, cu personaje inteligente, reprezentative pentru generații de copii. Aceste cărți oferă și mici lecții de istorie, mister, răsturnări de situație și suspans. Toate ingredientele unei lecturi reușite.
Recomandări cărți copii 8-12 ani
· Povestea fără sfârșit de Michael Ende
· Povestiri de Oscar Wilde
· Cazuri scurte Hercule Poirot de Agatha Christie
· Cazuri scurte Miss Marple de Agatha Christie
· Cazuri scurte Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle
· Seria Harry Potter de J. K. Rowling
· Legendele Olimpului de Alexandru Mitru
Recomandări cărți adolescenți 13-15 ani
· Povestiri (Pisica neagră, Inima care-și spune taina, William Wilson) de Edgar Allan Poe
· Frankenstein de Mary W. Shelley
· Câinele din Baskerville de Sir Arthur Conan Doyle
· Robin Hood de Henry Gilbert
· Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
· Cronicile din Narnia de C.S Lewis
· Seria Miss Peregrine de Ransom Riggs