Am pregătit o listă de lecturi potrivite pentru toți copiii între 8 și 12 ani. Nu contează dacă cei mici sunt deja obișnuiți cu lectura; oricare dintre cărțile din listă sunt atrăgătoare și pentru cei care vor să își dezvolte gustul pentru lectură și pentru părinții care citesc copiilor. Precizăm că toate cărțile prezentate conțin doza potrivită de aventură, combinată cu mistere și ficțiune.

DOMNIȘOARA BUBBLE

de Ledicia Costas, Editura Polirom Junior traducere de Oana-Dana Balaș, 183 pagini, 2019

Domnișoara Bubble

Primul plus al cărții: personajele sunt bine construite – cele două surori: Noa și Sofi, directoarea școlii, domnișoara Bubble și Vincent. Valoarea textului crește cu ajutorul ilustrațiilor color realizate de Andrés Meixide, cunoscut pentru stilul său îndrăgit de copiii din întreaga lume.
Pe parcursul întâmplărilor, cei mici descoperă că nu totul e ceea ce pare: domnișoara Bubble e un om bun deși există zvonuri că ar fi canibală, iar Buldoaga și Canișa, respectiv directoarea școlii și bibiotecara sunt femei rele, care se poartă urât cu elevii, în ciuda faptului că au reușit să cucerească încrederea oamenilor. Această carte ridică întrebări importante cu care se confruntă cei mici: ce înseamnă să fii bun? cum trebuie să te comporți? sau cât de importante sunt emoțiile în viața noastră (zâmbetele lui Nefertiti sau lacrimile lui Vincent)?
Copiii se dau în vânt după întâmplări neașteptate și persoane neobișnuite (domnișoara Bubble) deoarece că ei văd dincolo de prejudecăți. Această carte amintește faptul că ingredientul principal al unei cariere de succes este curiozitatea și apelează la o temă contemporană: nevoia de a fi tolerant într-o lume a diversității, deoarece ”ceea ce e diferit, nu e neapărat rău”.

FUGA LA MUZEU (Secretul doamnei Frankweiler)

de E.L. Konigsburg, Editura Arthur traducere de Irina Ornea, 166 pagini, 2017

Fuga la muzeu

Personajele principale sunt doi frați, Claudia și Jamie. Chinuită de plictiseală, Claudia îl convinge pe fratele ei mai mic, Jamie, să fugă de acasă și să se ascundă într-unul din cele mai mari muzee ale lumii: fascinantul Muzeu Metropolitan de Artă din New York. Acest plan devine o adevărată aventură în labirintul construcției uriașe. Incursiunea copiilor printre opere de artă adunate din toată lumea culminează atunci când ei descoperă cea mai interesantă piesă din muzeu: misterioasa statuie a unui înger care pare că ar fi una din sculpturile lui Michelangelo Buonarroti. Curiozitatea celor doi copii îi îmboldește să afle secretul acestui înger: este oare vorba despre opera marelui maestru renascentist?
Cartea are o intrigă bine construită: inițial pare a fi centrată pe bucuria copilărească de a fi sfidător și lipsit de griji, apoi se îmbină inteligent cu o adevărată investigație artistică – cei doi frați devin adevărați detectivi. Ar mai fi de adăugat intriga secundară: cum poți deveni unic, o operă de artă vie?
Naratorul este doamna Frankweiler care povestește cu un umor elegant peripețiile Claudiei și ale lui Jamie. Ea urmărește povestea celor doi copii și a preocupării lor pentru mistere, motiv pentru care devine curioasă să-i cunoască pe cei doi și le pregătește o surpriză.
După ce vor citi această carte, cu siguranță cei mici vor vedea muzeele ca pe niște spații imense gata să-și încânte vizitatorii cu misterele și poveștile lor.

SKELLIG

de David Almond, Editura Rao traducere de Ionela Baciu, 224 pagini, 2010

Skellig

Skellig este o carte pentru copii scrisă din perspectiva unui băiat pe nume David. El s-a mutat împreună cu familia într-o casă nouă. Cititorul îl urmărește cum își deapănă povestea lui despre descoperiri, prietenie și dificultățile prin care trece. Totul devine mai interesant atunci când lumea reală se îmbină cu elemente fantastice. Limbajul este direct și simplu, pe alocuri poetic, atmosfera creată de autor fiind una plăcută și armonioasă, cu accente ușor melancolice. Personajele sunt adorabile: David și amica lui, Mina, învață împreună ce înseamnă prietenia, iubirea și încrederea.
Bineînțeles că Skellig, personajul fantastic care locuiește în garaj și are niște aripi mari, ascunse de un costum negru, este punctul de atracție al cărții. Și, ca să păstrez misterul, nu voi spune nimic despre creatura care apare în carte, pentru că vreau ca cititorii să descopere și să își imagineze singuri despre ce poate fi vorba.
David Almond construiește narațiunea astfel încât permite cititorului să analizeze profund și să își imagineze care este sensul poveștii și cine este cu adevărat misteriosul personaj numit Skellig.

CARTEA CIMITIRULUI

de Neil Gaiman, Editura Nemira traducere de Liviu Radu, 288 pagini, 2010

Cartea cimitirului

Cartea se adresează tuturor celor care consideră că basmele sunt foarte distractive. Cartea cimitirului este o rescriere a Cărții junglei de Rudyard Kipling. Jungla indiană este înlocuită de un cimitir englezesc, Sher Khan devine Jack, un individ periculos, Bhaloo și Bagheera se transformă în vampirul Silas și vârcolacul numit Domnișoara Lupescu iar Mowgli este înlocuit de Nimeni Owens, pe scurt Nim.
Nim este un orfan crescut de fantome într-un decor rural englezesc construit perfect de Neil Gaiman, iar povestea ne înfățișează tranziția de la copilărie la adolescență, felul în care un copil se maturizează.
Bod crește în cimitir, merge la școală, învață cum să-și facă prieteni și se aventurează dincolo de porțile cimitirului. Narațiunea are accente lirice, personajele imaginare captează atenția cititorului, avem de-a face cu o povestire gotică, o altfel de interpretare a copilăriei, atrăgătoare pentru cei mai mici pasionați de lectură.
Textul vorbește și despre cât de grea este meseria de părinte și modul în care trebuie să crești un copil. Cartea are toate ingredientele necesare unei lecturi pentru copii: creaturi supranaturale, un cadru misterios, peripeții și un final neașteptat.

CAZUL MARCHIZULUI DISPĂRUT

de Nancy Springer, Editura Humanitas traducere de Ianina Marinescu, 184 pagini, 2019

Cazul marchizului dispărut

Protagonista cărții Cazul marchizului dispărut este Enola Holmes, sora celebrului Sherlock Holmes, o fetiță de 14 ani care încearcă să devină detectiv într-o eră victoriană cu reguli foarte stricte. Documentarea istorică pentru perioada zugrăvită în text este realizată cu foarte multă seriozitate și este adusă în prim-plan prin perspectiva unei adolescente care povestește cât de greu era să te descurci în epoca menționată.
Enola (cuvântul ”alone” scris invers) este un personaj curajos și energic, o fetiță inteligentă și foarte manierată, o adevărată domnișoară. Datorită abilităților ei, Enola reușește să își obțină independența față de frații ei. De-a lungul textului, cititorul înțelege faptul că ”spiritul detectivistic și apetența pentru mistere” sunt trăsături moștenite din familie.
Fetița detectiv apelează la limbajul codificat al florilor și descifrează mesaje criptice (ne învață și cum putem inventa astfel de texte cifrate) pentru a soluționa mistere întortocheate.
Sper că v-am convins să mergeți pe urmele Enolei Holmes pentru a rezolva cazul ”Marchizului dispărut”.

UNGHERE ȘI COTLOANE

de Jessica Lawson, Editura Storia traducere de Cosmin Maricari, 368 pagini, 2016

Unghere și cotloane

La începutul secolului al XX-lea, în Londra, șase copii primesc o scrisoare prin care sunt invitați împreună cu părinții lor la conacul misterios ale unei contese excentrice. Povestea este narată de Tabitha Crum, o fetiță curajoasă și independentă, pasionată de romane polițiste, însoțită în incursiunile ei de micul prieten, șoricelul Pemberley.
Textul este presărat cu surprize, pasaje secrete, fantome, dispariții misterioase și întorsături de situație.
Imediat ce părinții copiilor părăsesc conacul, Tabitha își dă seama că în reședința contesei au loc întâmplări ciudate și trebuie să își folosească toate abilitățile pentru a rezolva primul caz din cariera ei de detectiv.
De ce au fost invitați cei șase copii la conacul Hollingsworth Hall? De ce dispar copiii, unul câte unul? Ce se ascunde în pasajele secrete din conac? Vă las să descoperiți singuri răspunsul la aceste întrebări, parcurgând atent textul. Nu uitați să acordați atenție detaliilor, ca orice detectiv care se respectă!

După ce ai citit acest articol, sper că ți-am stârnit interesul pentru cărțile prezentate și că deja le-ai adăugat pe lista de cumpăraturi. Rămâne doar să îți urez lectură plăcută!

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!