5 Activități practice și creative pentru tine și copilul tău
În această perioadă, până vom deveni din nou Mici Exploratori, putem face lecții de astronomie cu cei mici și acasă într-un mod distractiv și interactiv. Ne folosim de tehnicile învățate la orele de creație și de unele obiecte pe care le găsim la îndemână prin casă. Vă propunem un experiment astronomic haios. Cu puțină culoare, ac și ață, puteți să transformați cizmele de cauciuc, farfuriile sau lenjeria de pat în corpuri cerești, galaxii îndepărtate sau ceruri înstelate.
Pernă Planeta Saturn
Materiale necesare: 2 bucăți de material din bumbac de culori diferite, ață de culori diferite (preferabil culori complementare – putem sugera noi o paleta de culori: galben și portocaliu, de exemplu), vatelină pentru o pernă cu diametrul de 40 cm, foarfecă, mașină de cusut.
Să trecem la treabă: Din primul material decupăm 2 cercuri cu diametrul de 41 cm. Pe fiecare cerc decupat, coasem linii ondulate pe întreaga suprafață cu ață colorată care ne vor sugera cratere și formele de relief specifice planetelor. Apoi, cele două cercuri de material se pun una peste alta păstrând fețele care au structura planetară față în față, după care se cos pe dos, păstrând o margine de 1 centimetru de jur împrejur. Nu închidem complet, lăsăm un spațiu de 20 cm deschis, întoarcem materialul pe față și umplem interiorul cu vatelină. Latura deschisă de 20 cm se coase cu grijă la final.
Din al doilea material se decupează un dreptunghi cu dimensiunile de 120 cm x 17 cm. Pliem bucata de material pe latura lungă pentru a forma un fel de cordon/furtun și coasem latura lungă. Bucata rezultată se întoarce pe față și se umple cu vată în întregime. Apoi acest cordon se așează ca un inel în jurul pernei rotunde, se prind capetele unul de celălalt și se cos împreună. Inelul se fixează de perna rotundă prin câteva cusături ferme în 4 puncte, sub formă de orele 12, 3, 6, 9. La final veți obține o pernă sub forma unei planete cu inele. Evident, puteți încerca să realizați și alte planete existente sau inventate pe care copilul dumneavoastră le va îndrăgi.
Lenjerie de pat
Materiale necesare: lenjerie de pat de culoare albastru-închis, vopsele albe pentru textile, pensule, pahar, puțină apă, folie de protecție.
Mod de lucru: Putem realiza această activitate atât în interior, cât și în exterior. Dacă bricolăm în interior, ar fi bine să acoperim podeaua cu folie de plastic și întindem lenjeria deasupra pentru a evita eventualele pete accidentale. Turnăm vopsea albă într-un pahar și o amestecăm cu puțină apă, astfel încât să aibă consistența iaurtului. Se scufundă pensula în acest amestec, după care ne luăm avânt și împrăștiem mici picături deasupra materialului. Este bine să stropim puncte din diferite unghiuri. Lăsăm vopseaua să se usuce și o fixăm cu ajutorul instrucțiunilor producătorului de vopsea folosită.
Farfurie
Materiale necesare: 2-3 farfurii sau castroane unicolor din porțelan/ fără decorații, markere sau vopsele pentru ceramică, pensule.
Mod de lucru: Curățăm foarte bine farfuria înainte să o pictăm, după care o uscăm foarte bine, o așezăm pe o masă și ne apucăm de treabă. Înmuiem o pensulă în culori pentru porțelan și stropim farfuria. Putem împrăștia culoarea din diverse unghiuri pentru o compoziție artistică. După ce aceste punctulețe se usucă, puteți adăuga pe suprafața ceramică planetele preferate. Este necesar să urmați întocmai pașii indicați de producătorii vopselelor pentru că astfel culorile vor deveni rezistente la apă și farfuriile pot fi folosite astfel pentru masa de prânz sau cină.
Față de masă
Materiale necesare: Față de masă de o singură culoare (preferabil albă sau o culoare deschisă), markere de culori diferite pentru textile, markere metalice pentru materiale textile, ac, ață, foarfecă
Să trecem la treabă: Pe întreaga suprafață a feței de masă desenăm grupări de puncte de diferite dimensiuni și culori. Putem folosi pentru inspirație modele de constelații, galaxii sau figuri geometrice. Cu ață și ac încercăm să coasem punctele constelațiilor și le unim unele cu altele. Trasăm cu un marker modele de constelații cunoscute, pentru a ne fi mai uşor, apoi cu un ac facem împunsături mici și dese, după care unim cu ață toate punctele. Evident, puteți personaliza și cu markere colorate pentru textile. Acum puteți servi micul dejun pe noua voastră față de masă plină cu constelațiile preferate.
Cizme de cauciuc
Materiale necesare: O pereche de cizme de cauciuc (preferabil închise la culoare), markere acrilice, vopsele permanente, markere culori metalice în culori diferite.
Să trecem la treabă: Curățăm bine cizmele. Apoi, pe fiecare cizmă, desenăm cercuri de diverse dimensiuni care nu se întrepătrund (ne putem folosi de diverse forme rotunde de prin casă, capace, pahare, monede etc.) după care lăsăm desenele să se usuce bine. Ulterior, încercăm să trasăm o constelație, umplem cercurile cu stele, puncte, inele și dungi. Între planete desenăm câteva puncte în nuanțe metalice pentru a imita cerul înstelat. Perfect! Acum avem o pereche personalizată de cizme pe care le putem folosi în zilele ploioase pentru a ne aduce bucurie!
Sfat: Putem șterge micile desene nedorite cu ajutorul unor bețișoare de urechi înmuiate în acetonă pentru unghii sau cu alte soluții conform specificațiilor markerelor.
SPOR LA DISTRACȚIE ȘI MULTĂ INSPIRAȚIE!
🙂 Nu ne asumăm răspunderea pentru momentele amuzante și eventualele daune. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani au nevoie de îndrumarea unui părinte.
Dacă copilul tău este interesat de astronomie s-ar putea să îi placă și circuitul nostru cu tematica de astronomie, Micul Explorator!
Articole din aceeași categorie:
Recomandări de cărți pentru copiii de 8-12 ani
Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!