În calitate de părinte sau profesor avem responsabilitatea de a sprijini copilul să își dezvolte capacitatea lui naturală de a învăța. Maria Montessori spunea: “Trebuie să ajutăm copilul să acționeze singur, să gândească singur, să menținem aprinsă în el acea flacără numită inteligență.” Conform acestui citat, copiii trebuie încurajați să pună întrebări, să fie curioși, să își dezvolte potențialul creativ, să progreseze folosindu-se de calitățile lor native deoarece se află într-un proces continuu de descoperire a lumii înconjurătoare. Prin interacțiunea cu mediul și cu oamenii, copilul își formează personalitatea, motiv pentru care copilăria, cu toate pragurile ei, este cea mai importantă etapă din punct de vedere al formării unui individ.

Pentru formarea unei personalități armonioase, nu este suficientă doar educația școlară. Este nevoie de o educație permanentă.  Activitățile, atelierele, workshop-urile pentru copii trebuie să se desfășoare tot timpul anului, nu numai în perioada anului școlar, deoarece copilul are în permanență nevoie de provocări.

Care sunt activitățile potrivite pentru vacanță?

Studiile arată că activitățile nonformale, care vin în completarea noțiunilor predate la școală sunt cele mai potrivite deoarece presupun o abordare interdisciplinară a educației.

În funcție de interesele manifestate de copil, acesta poate vizita numeroasele muzee din București, poate să învețe să privească cerul prin telescop la Observatorul astronomic sau poate să meargă la un concert de muzică clasică. Sunt foarte importante aceste vizite, indiferent dacă un copil a mai vizitat sau nu un muzeu. De ce? Pentru că bogăția informațiilor și a exponatelor din muzeu poate îmbina cunoștințele teoretice cu aplicații practice pentru o mai bună asimilare a noțiunilor noi, explicate pe înțelesul copiilor. Existența unui profesor sau a unui îndrumător care are abilitatea de a țese o poveste din varietatea obiectelor expuse în muzeu, va spune copiilor într-un mod atractiv, îmbinând diverse jocuri cu întrebări, pentru ai introduce pe copiii în atmosfera tematică a muzeului. Pentru copiii, periplul cultural trebuie transformat într-o incursiune interactivă, călătoria prin muzeu va fi o experiență unică și deosebită pentru cei mici.

O altă activitate potrivită pentru vacanță este un club de lectură în aer liber. Orice parc poate deveni spațiul propice pentru citit. Cercetările arată că activitățile desfășurate în aer liber au o eficiență maximă datorită conexiunii dintre creier și mediul înconjurător. Copiii pot fi atrași mai ușor spre lectură, deoarece ei asociază parcul sau grădina cu joaca.

Un profesionist știe cum să aleagă corect textele literare pentru a deschide apetitul pentru citit al copilului. În cazul unui club de lectură, copiii și adolescenții trebuie coordonați de un îndrumător care să aibă cunoștințe solide în domeniul literaturii universale. Textele literare trebuie sa fie atractive, adecvate vârstei participanților, încercând să asocieze abilități și valori umane potrivite grupului. Acest lucru se poate întâmpla numai prin interacțiunea cu copilul, prin adaptare la personalitatea și preferințele acestuia. Profesionistul poate face recomandări de texte literare care să aibă un impact pozitiv în dezvoltarea copilului și care să îi satisfacă exigențele și curiozitatea. J. K. Rowling, celebra autoare a seriei de succes Harry Potter spunea: „Cine nu citește, nu a găsit cartea potrivită”.   

Îndrumătorul este un mediator care poate să creeze punți între autor și cititor. Prin lectură copilul poate descoperi și poate înțelege mai bine aspectele diferite care îi pot contura personalitatea. Lectura poate deveni o cale spre o înțelegere mai bună a personalității, o modalitate de descoperire a sinelui, conferă un statut de unicitate adolescenților, un soi de apartenență la un club exclusiv al cunoscătorilor. Micii cititori empatizează și se identifică cu eroii și eroinele din cărțile care dau savoare adolescenței.

De asemenea, prin intermediul acestor activități și ateliere, copiii și adolescenții își pot dezvolta abilitățile sociale și de comunicare, își pot găsi în lectură un prieten cu ajutorul căruia își pot dezvolta încrederea în sine. Pentru acest motiv, activitățile enumerate mai sus sunt recomandate și pentru pentru copiii și adolescenții introvertiți și pentru cei care au o personalitate melancolică deoarece prin intermediul lecturii aceștia pot găsi mai ușor o cale de comunicare cu ceilalți.

Vara e anotimpul celor mai distractive și educative activități de vacanță!

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!