Am fost întrebată ce cărți recomand copiilor pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

M-am gândit la o formulă completă de divertisment pentru copii: lectura unei povești, însoțită de muzică clasică, dans și imagine pentru că cei mici sunt atrași de tot ce este interactiv.

Din multitudinea de cărți pentru copii având ca tematică atmosfera Crăciunului, vă recomand povestea Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor, scrisă de E.T.A. Hoffman. Această poveste l-a inspirat pe compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski să compună unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet din lume, unde atmosfera de veselie și sărbătoare se îmbină cu magia, personajele fantastice și regatul fermecat. Toate acestea într-o piesă de balet în două acte creată special pentru bucuria copiilor – publicul cel mai pretențios atunci când vine vorba despre orice formă de artă.

Dar să facem cunoștință cu personajele ce ne vor însoți pe parcusul poveștii: Maria și Fritz, copii familiei Stahlbaum și bineinteles, cadoul de la unchiul Drosselmeier, Spărgătorul de nuci. Acțiunea se petrece în noaptea de Crăciun: 24 spre 25 decembrie. Atmosfera sărbătorilor constituie farmecul acestei povești: bradul de Crăciun, cadourile, spiritul Crăciunului, fereastra prin care observăm fulgii de zăpadă plutind prin aer.

Momentul-cheie al baletului este dansul delicat al Zânei bomboanelor fondante acompaniat și evidențiat cu ajutorul celestei. Instrumentul emite un sunet ce poate fi asociat unei harpe de sticlă sau unor clopoței. Urmăriți acest dans spectaculos în filmulețul de mai jos:

Urmărește reprezentația de balet Spărgătorul de nuci partea a-2-a.

Garantez că reușita este una sigură: basmul citit acompaniat de muzică clasică poate fi atât o sursă de divertisment încântător pentru copii, cât și o sursă de educație, plină de înțelepciune.

Ajungem în împărăția dulciurilor unde facem cunoștință mai întâi cu figurile de ciocolată și dansul spaniol, apoi figurile de cafea ne fac cunoscute dansurile arabe. Călătorim și dansăm către tărâmuri îndepărtate alături de figurile de ceai și alte personaje care îi vor încânta pe cei mici. Pe scurt, o lume în care toate jucăriile prind viață iar impactul pe care un cadou îl poate avea asupra imaginației unui copil este nemărginit.

Dar cel mai important cadou pentru cei mici este timpul petrecut împreună cu părinții. Așa că oprește-te puțin din rutină și retrăiește momentele magice ale Crăciunului alături de copilul tău.

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!