Ce este programul Școala Altfel?

Au trecut aproape 10 ani de când Ministerul Educației a implementat un program dedicat activităților extrașcolare sau nonformale numit Școala Altfel sau Săptămâna Altfel. De cele mai multe ori, profesorii sunt cei care stabilesc un program special cu această ocazie, ținând cont de propunerile părinților și elevilor.

Școala Altfel clasele I-VIII

Școala Altfel are rolul de a integra copilul din ciclul preșcolar și primar de învățământ în societate prin participarea la activități practice și artistice diverse. Decizia în legatura cu tipurile de activități pe care copilul trebuie să le desfașoare în afara școlii depindea numai de părinte înainte de implementarea programului Școala Altfel. În prezent, activitățile sunt propuse și coordonate de un profesor care are abilități pedagogice și poate întregi educația formală cu activități complementare. Existența acestor programe aduce un suflu nou în programa școlară și activitățile desfășurate în această formulă pot ajuta copilul să își descopere mai ușor aptitudinile

Sistemul de învățământ din România se bazează pe o educație evaluată în funcție de norme socio-pedagogice foarte riguroase, este un tip de învățare generală, fără să fie axată pe aplicabilitatea imediată a cunoștințelor pentru o mai bună fixare a lor. În cadrul activităților nonformale niciun răspuns nu este greșit. În cadrul discuțiilor cu elevii se folosesc tehnici de brainstorming și argumente logice pentru a identifica informațiile deja cunoscute cărora li se vor adăuga concepte noi.

Ca activitate intenționată și orientată, educația extrașcolară sau non-formală permite dezvoltarea competențelor copiilor și adolescenților, cultivă interesul și dezvoltă înclinațiile și talentele acestora pentru anumite domenii, permite implicarea elevilor în activități opționale, angajându-i pe aceștia în forme specifice de verificare și apreciere a rezultatelor.

Activitățile extrașcolare îmbină atât partea teoretică cât și cea practică răspunzând necesităților și cerințelor unei educații permanente. Activitățile sunt centrate pe procesul de învățare, nu pe cel de predare, contribuie la îmbogățirea culturii generale, asigură actualizarea informațiilor din diferite domenii și răspund necesităților educației permanente.

Avantajele activităților nonformale sunt: dezvoltarea abilităților elevilor, perfecționarea copilului ca individ, identificarea hobby-urilor, interdisciplinaritatea, oportunitatea de a experimenta lucrul în echipă, învățarea distractivă. Evident că educația alternativă nu trebuie să se desfășoare doar o dată sau de două ori pe an. Activitățile nonformale, fie că vorbim de workshop-uri, ateliere educative la muzeu, ele pot fi continuate prin evenimente culturale care au loc în timpul weekend-ului pentru a contura în acest mod cerințele educației permanente.

Idei și propuneri de activități în Săptămâna Altfel potrivite pentru elevi și liceeni

Participarea copiilor la activități culturale este un proces de învățare: ei găsesc moduri de a coopera și căuta împreună soluții creative la provocări. Este posibil ca la început părinții să nu conștientizeze beneficiile pe care le poate aduce o vizită ghidată la un muzeu de artă: descoperirea proporțiilor, analiza și interpretarea sculpturilor, dezvoltarea gustului estetic și a simțului critic. Toate aceste noțiuni pot fi fascinante pentru copiii mici, ei fiind încurajați să integreze experiențe noi în experiențe familiare.

În ceea ce privește liceeni, putem recomanda activități specifice intereselor vârstei, care pot ajuta adolescenții să se orienteze mai bine în orașul în care trăiesc (Circuitul Urban), să cunoască mai bine sau să-și fixeze cunoștințele despre istorie (Circuitul de Istorie) să-și însușească într-un mod plăcut trăsături ale identității naționale (Circuitul de Artă, Satul Românesc) și poate chiar să-și descopere abilități și interese care să se transforme ulterior în profesii.

Activități potrivite programului Școala Altfel

Școala Altfel la Muzeu

Activitățile pot include vizite la muzee de artă, istorie și case memoriale, audiere de concerte de muzică clasică, participarea la o lectură publică sau la o lansare de carte, explorarea constelațiilor și a sistemului solar cu ajutorul telescopului, mici trasee urbane. 

Exemplu de activități științifice. Orice copil a vizitat măcar o dată Muzeul de Istorie Naturală, dar Clubul de cultură poate transforma o vizită în Muzeul Antipa într-un program cu scop științific, prin asocierea exponatelor cu noțiuni deja asimilate din programa școlară și raportarea lor la informații noi despre ecologie și științele aflate în conexiuneLumea constelațiilor poate fi explorată printr-o vizită la planetariul digital de la Observatorul astronomic. O astfel de incursiune poate deschide orizontul de aprofundare al noțiunilor deja cunoscute de copil.

O activitate potrivită pentru programul Școala Altfel poate fi un circuit cultural creat ca o aventură într-o lume tematică, fie că vorbim de artă, istorie sau astronomie. Acest periplu tematic combină jocul cu fixarea cunoștințelor printr-un program special potrivit vârstei și capacității de înțelegere a copiilor. Vizitarea instituțiilor culturale se îmbină în mod plăcut și util cu un mic ghid arhitectural în care copiii află care sunt monumentele istorice din centrul Bucureștiului, povești despre balurile mascate din palatele bucureștene sau bătăile cu flori de la șosea.

Circuitele culturale organizate de către Clubul de Cultură se adaptează perfect programului Școala Altfel din licee deoarece se modifică în funcție de interesele și vârsta participanților.

Programul Săptămâna Verde

Din anul 2023, ministerul Educației în parteneriat cu alte sectoare și ministere organizează programul Săptămâna Verde. Săptămâna Verde este un proiect școlar internațional, propus în fiecare an elevilor prin intermediul unor activități specifice. Acest program are ca obiectiv promovarea interesului pentru mediu și dezvoltarea durabilă în școli, prin organizarea de evenimente și activități cu privire la problemele de mediu și protecția acestuia, precum și prin implicarea elevilor în activități de reciclare, economisire a energiei și utilizarea resurselor naturale într-un mod sustenabil.

Aceste activități specifice pot include prelegeri, discuții și ateliere practice care să abordeze teme importante precum ecologia, dezvoltarea sustenabilă și efectele schimbărilor climatice, respectarea și întreținerea patrimoniului. De asemenea, se pot organiza vizite în zone protejate și excursii în natură, astfel încât elevii să poată înțelege mai bine impactul acțiunilor lor asupra mediului înconjurător.Mai multe informații puteți regăsi pe site-ul Ministerului Educației, secțiunea dedicată.

Circuitele Satul Românesc, Micul explorator, Călător în timp și Detectivi în literatură includ activități tematice care sunt conforme cu programul Săptămâna Verde lansat de Ministerul Educației. Dacă doriți, vă putem ajuta să stabiliți un circuit cultural tematic pentru programele Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde, în funcție de obiectivele pedagogice și interesele elevilor din grup. De asemenea, vă putem oferi consultanță pentru a alcătui un circuit adecvat grupului, astfel încât elevii să se bucure de o experiență educativă și interesantă.

Toate aceste activități pot ajuta copilul să privească orașul dintr-o nouă perspectivă, să analizeze în mod direct lucrurile despre care a citit sau a auzit în școală, să afle povești despre temele și subiectele tratate în operele de artă. În acest context, o vizită la muzeu nu înseamnă doar simpla observare a exponatelor arheologice sau a operelor de artă deoarece copiii și adolescenții pot învăța cu acest prilej și cum trebuie să se comporte într-un muzeu, la concerte de muzică clasică, într-o casă memorială sau la o lansare de carte.

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!