De la ce vârstă e bine să ducem copilul la muzeu?

Muzeele sunt potrivite pentru copiii de orice vârstă. Încă de la grădiniță, copiii sunt pregătiți să viziteze muzee de artă, tehnice, de științe naturale sau de istorie. Părinții pot facilita interacțiunea celor mici cu muzeele dacă adulții prezintă vizita că pe o experiență deosebită, descriind adecvat instituția. Cei care locuiesc în orașe mari beneficiază de o diversitate mai mare a domeniilor pe care le pot explora în muzee. Muzeele din orașele mari au avantajul de a găzdui diverse expoziții, evenimente și ateliere specifice.

Clubul de Cultura - activități educative pentru copii la muzeu

Avantajele vizitei la muzeu

De ce vizităm muzee? Muzeele ne pot inspira. Adulții îi pot încuraja pe cei mici să se apropie de spațiile culturale în diverse moduri: prin conexiunea personală cu ceilalți vizitatori, prin fluxul vizual, prin impresiile pe care exponatele ți le pot produce, prin brainstorming.  

Muzeele te fac mai inteligent. Rolul cel mai important al muzeelor este acela de a se angaja în educația oamenilor. Expozițiile din muzee transmit vizitatorului interesul pentru studiul unei perioade de timp, al unei idei sau al unui exponat. 

Indiferent dacă este vorba despre vestigii istorice, oase de dinozaur, sculpturi sau mașinării de zbor, fiecare vede în același exponat trăsături diferite. Este bine să ne lăsăm imaginația să zburde în incursiunea vizuală printre obiectele expuse în muzee. Copiii pot fi încurajați să emită teorii legate de felul în care gândea pictorul când a realizat un anumit tablou sau de cât timp au avut nevoie cercetătorii să scoată la iveală un anumit schelet de dinozaur sau un obiect de vestimentație din Evul Mediu. Acest tip de experiență trecută prin filtrul personal în interiorul muzeului nu dispare niciodată și are avantajul de a dezvolta creativitatea. Experiența interdisciplinară prin care putem afla, asocia și corela informații din diferite domenii devine în spațiile muzeelor interacțiunea materială dintre om și lumea exterioară care se află la baza materiilor asimilate în mediul școlar.

Activități școlare la muzeu

Cum poate profesorul să îmbine o activitate școlară cu vizita unui muzeu? Profesorii pot alege să își desfășoare orele în cadrul unui muzeu. Muzeele pot deveni spații perfecte pentru orele de studiu interactive. Galeriile de artă pot deveni ele însele adevărate săli de curs pentru copii, adolescenți sau adulți. Mai mult decât atât, școlile se bazează pe muzee atunci când doresc să-și dezvolte aria curriculară. Muzeele conțin istorii interesante destinate educării și stimulării intelectuale ale celor care colindă prin sălile acestor instituții culturale.

Distracție la muzeu

Vizita la muzeu poate deveni oricând distractivă. Muzeul oferă o paletă largă de modalități de cercetare și voie bună pentru cei mici. Copiii pot fi atrași în diverse moduri să intre în atmosfera culturală a muzeului pe care îl descoperă: printr-o vânătoare de indicii, o poveste cu detectivi, o ghicitoare sau o aplicație pentru telefoanele inteligente. Marile muzee alocă și programe speciale pentru cei mici sau pentru familii, școli și grădinițe. 

Noutăți la muzeu 

Muzeele îți oferă o modalitate foarte plăcută de a învăța lucruri noi. De ce? Pentru că ele sunt un spațiu de învățare. O singură vizită la muzeu poate capta atenția oaspetelui prin expunerea unor informații detaliate despre un anumit subiect. Mediul creat de expozițiile dintr-un muzeu îl ajută pe cel care îl explorează să își construiască propria experiență și să preia informațiile care-i suscită curiozitatea.  

Beneficii pentru sănătate

Vizitele la muzeu cresc nivelul de serotonină. Asta înseamnă că te fac să te simți mai bine. De multe ori, este simplu să plătești un bilet de acces într-un muzeu pentru a-ți petrece acolo timpul tău liber. Studiile recente au ajuns la concluzia că oamenii sunt mai fericiți când cheltuiesc banii pe experiențe decât atunci când își achiziționează bunuri. Experiențele cum ar fi vizitarea unui muzeu pot deveni parte din identitatea vizitatorului, pot induce reinterpretări personale pozitive de-a lungul timpului. De asemenea, aceste tipuri de activități contribuie la creșterea interacțiunii sociale.  

Activități în timpul liber pentru copii

Muzeele sunt mereu un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber. Activitățile dinamice prin muzeu create special pentru copii de peste 8 ani de către un specialist în artă și istorie care e musai să fie un povestitor pe placul copiilor, poate deveni un periplu unde voia bună se îmbină perfect cu informații noi și pot dezvolta gustul pentru frumos și imaginația prichindeilor. Vizitele la muzeu oferă ocazia perfectă prin care cei mici să afle câteva lucruri despre artă, istorie, geologie sau ecologie într-un mod foarte plăcut. 

Noi, cei de la Clubul de Cultură, încercăm să facilităm relația copiilor cu muzeul și încercăm să ne inspiram din programele muzeelor europene. Mereu studiem, ne documentăm pentru a ști cum să interacționăm cu cei mici.

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!