ABSOLUT TOT   14+

de Nicola Yoon, Editura Young Art, traducere de Roxana Cotovanu, 336 pagini, 2020

Eroina cărții este adolescenta Madeline, care suferă de o boală foarte rară, are sistemul imunitar foarte slăbit, ceea ce o face alergică la aproape orice se află dincolo de pereții casei în care locuiește. Își petrece timpul doar în interior, în camera sa sterilizată, sub stricta supraveghere a mamei sale și a Carlei, o asistentă medicală cu un simț al umorului foarte dezvoltat. Izolarea impusă de sănătatea fragilă o face pe Maddy să dezvolte o pasiune deosebită pentru cărți și să creeze un jurnal zilnic, presărat cu desene amuzante. 

Cartea este scrisă din perspectiva adolescentei, are aspectul unui caiet de însemnări zilnice, plin cu diagrame și definiții din dicționar, stilul povestirii este foarte atrăgător și textul se citește pe nerăsuflate. „Absolut tot”  de Nicola Yoon atrage atenția asupra faptului că nu totul este ceea ce pare și maturizarea este un proces care poate să producă suferință. Vă promitem un text simpatic, un twist care vă va ține cu sufletul la gură, o doză de romantism și noțiuni nostime de care nu ați mai auzit.

Absolut tot

MYTHOS   12+

de Stephen Fry, Editura Trei, traducere de Luminița Gavrilă, 504 pagini, 2019

Mythos - Miturile Greciei repovestite

Cartea poate fi denumită astfel: Curs de mitologie distractivă 😊. Dacă îți place mitologia și vrei să descoperi abilitățile zeilor sau întâmplările lor legendare, e neapărat necesar să citești cât mai repede „Mythos” de Stephen Fry.

Cultura greacă (structura orașului, strategia militară, democrația, filozofia etc) este rădăcina civilizației europene. Mitologia greacă este cea mai cunoscută, fapt ce poate fi demonstrat prin numeroasele opere de artă inspirate de legendele Olimpului, muntele din Grecia unde se povestește că locuiesc zeii: nașterea Afroditei, Apollo și Dafne, Philemon și Baucis, Amor și Psyche. Unul dintre scopurile mitologiei este acela de a explica anumite fenomene și întâmplări cărora oamenii nu au reușit să le descopere cauze raționale.

Autorul selectează și repovestește cu umor și într-un stil modern, adaptat epocii în care trăim, diverse mituri și le prezintă în cartea lui. Acest aspect transformă „Mythos” într-o carte atrăgătoare.

Stephen Fry face referire la cultură, literatură și muzică, explică etimologia unor cuvinte și numele constelațiilor cu scopul de a-l convinge pe cititorul neobișnuit cu legendele despre zei să îndrăgească mitologia, o sursă inepuizabilă de bună dispoziție și inspirație.

FRĂȚIA CORBILOR   15+

de Maggie Stiefvater, Editura Nemira, traducere de Dan Doboș, 456 pagini, 2018 

Cartea conține toate ingredientele pentru a fi pe placul adolescenților: personaje interesante, stil desăvârșit, un subiect original și transmite un amalgam de senzații și emoții deosebite.

Să le detaliem pe rând!

Personajele sunt construite convingător de autoare, care nu neglijează să le insufle toate ingredientele necesare pentru a convinge cititorul că are de-a face cu adolescenți în carne și oase.

Stilul narativ este magic, reușește să descrie foarte bine modul de gândire adolescentin plin de capricii, echilibrează foarte bine caracterele opuse și are o doză consistentă de mister.

Subiectul cărții este unul aparte: acțiunea se desfășoară în Virginia rurală, în prezent, dar implică adolescenți de șaisprezece ani, o pădure vrăjită, regi galezi dispăruți și o ghicitoare.

Gașca neobișnuită compusă din Blue, Gansey, Adam, Ronan și Noah este pregătită să te învețe ce înseamnă camaraderia adevărată și să te facă să te amuzi pe săturate.

Ai toate motivele să citești această carte captivantă, care nu se aseamănă cu nimic din ce ai citit până acum! Mai avem o veste bună pentru tine: o poți reciti când poftești, pentru că este primul volum dintr-o serie de mare succes!

fratia-corbilor-maggie-stiefvater

VISUL ÎȘI ALEGE VISĂTORUL   15+

de Laini Taylor, Epic Wave, traducere de Iulia Dromereschi, 560 pagini, 2019

Visul isi alege visatorul

Povestea e originală, îți taie răsuflarea, stilul este liric și emoționant, textul te face să crezi că visezi. Cartea aceasta poate să provoace dependență. Construcția lumii fantastice este minuțioasă, perfect conturată: librării, o mulțime de cărți, manuscrise prețioase, un oraș misterios, armate mitice.

Lazlo Strange este personajul principal al acestei cărți fantasy, un tânăr captivant, loial, gentil, creativ, cu o imaginație bogată, supranumit „visătorul” deoarece este un optimist incurabil și are tendința de a vedea tot ce-l înconjoară printr-o lupă romanțată. De-a lungul cărții, el înregistrează un progres extraordinar: dintr-un cititor pasionat și utopic devine un adevărat erou, stăpân al propriului destin.

Cartea poate fi recomandată oricui: dacă ești un visător, dacă îți plac poveștile romantice, dacă ești pasionat de lumile fantastice bine construite, de poveștile bine închegate sau de mitologie, te asigur că vei fi încântat de textul formidabil, imaginat de Laini Taylor, unde cuvintele par culori.

CIRCUL NOPȚII   15+

de Erin Morgenstern, Young Art, traducere de Ondine Cristina Dascălița, 508 pagini, 2018

„Circul nopții” este o carte pe care nu o poți lăsa din mână. Romanul este unul dintre cele mai frumoase și reușite volume fantasy pentru adolescenți, scrise de un autor contemporan.

Cărțile au puterea de a ne purta în lumi fantastice, de a ne ajuta să călătorim în orice loc, să devenim eroi, să intrăm în pielea oricărui personaj dorim, să devenim mai inteligenți și să ne transformăm.

Povestea din carte se desfășoară într-o manieră fascinantă pe dinaintea ochilor cititorilor, atrăgându-i pe aceștia într-un labirint de intrigi captivante. Decorul din din text hipnotizează cu siguranță și capitolele sunt scrise din punctul de vedere al personajelor care au fost martorii magiei Circului nopții.

Acțiunea din „Circul nopții” se desfășoară în anul 1873 când doi magicieni se întâlnesc pentru a plănui un duel care va avea loc în viitor între Celia Bowen și Marco Alisdair. Circul este scena unde va avea loc această înfruntare magică și pentru care cei doi adversari se antrenează separat, cu un instrumentar diferit, de-a lungul anilor, fiecare dintre ei sperând că va fi învingător. Dar care sunt consecințele în cazul în care Celia și Marco se întâlnesc și între ei se înfiripă o poveste de dragoste?

EU SUNT MALALA   10+

de Christina Lamb, Malala Yousafzai, Polirom, traducere de Ioana Georgescu, 344 pagini, 2014

Eu sunt Malala

În acest bestseller, o tânără luptă pentru dreptul ei la educație și își pune viața în pericol pentru a-și vedea visul împlinit. Malala este un model de inspirație pentru tinerii de azi și, scriindu-și povestea, ea subliniază cât de importante sunt orele petrecute la școală, în compania colegilor și profesorilor, pentru viața unui adolescent aflat în drumul spre maturitate.

„Eu sunt Malala” creionează istoria contemporană a Pakistanului dar, din păcate, ne atrage atenția că drama povestitoarei poate fi întâlnită și în alte regiuni de pe glob: dreptul la educație al fetelor este restricționat de teroriștii talibani care au pus mâna pe putere și își obligă semenii să le respecte legile barbare. Lectura acestei cărți îi va ajuta pe adolescenții de azi să înțeleagă faptul că sunt privilegiați, deoarece se pot bucura nemijlocit de roadele educației. Malala este o militantă pentru drepturile femeii de pretutindeni, o tânără curajoasă, care-i inspiră pe cei din jur să reacționeze la nedreptăți și să lupte pentru idealurile lor.

Malala este o tânără inteligentă care își înțelege foarte bine drepurile și le susține cu îndrăzneală, dar, dincolo de asta, este o fată obișnuită care se joacă în aer liber, se uită la filme romantice și citește tot felul de cărți. Aceste aspecte conferă autoarei credibilitate și siguranță în fața cititorilor.

PARTEA ÎNTUNECATĂ A MAGIEI   15+

de V. E. Schwab, Editura Nemira, traducere de Cristina Jinga, 360 pagini, 2017

„Partea întunecată a magiei” propune cititorului o incursiune într-o lume fascinantă, un amalgam de întâmplări palpitante și construcția unei lumi fantastice unde coexistă patru tipuri de Londre paralele: Roșie, Gri, Albă și Neagră, prin care personajele complexe călătoresc și dau dovadă de curaj. Un adolescent cu abilități magice, mesager și pasionat de artefacte, o tânără care-și dorește să ajungă pirat și doi frați gemeni diabolici sunt principalii pioni în această aventură extraordinară care va încânta fanii genului fantasy.

Eroul din Londra Roșie se numește Kell și este un Antari, un magician neobișnuit, care poate să controleze sângele. El găsește o piatră capabilă să distrugă lumea magică și pornește într-o călătorie periculoasă împreună cu Lila, adolescenta care-și dorește o carieră de pirat.

Vă propunem să descoperiți în paginile acestei cărți Londra în care v-ar plăcea să locuiți și să ghiciți care din cele patru orașe descrise de Victoria Schwab este cel pe care-l puteți vizita (deocamdată). „Partea întunecată a magiei” este primul volum dintr-o serie young adult în trend!

Lectură plăcută și spor la citit!

Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!