Portretul moral al unui personaj literar – model exercițiu evaluare națională
Model de text pentru rezolvarea exercițiului 6 A de la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a
X (numele personajului) este personajul principal / secundar în opera literară / fragmentul selectat din opera literară …. scrisă / scris de (numele autorului), deoarece participă la momentele acțiunii iar portretul lui este creionat prin trăsături fizice și morale.
Portretul este realizat prin îmbinarea mijloacelor de caracterizare directă, realizată în mod explicit de autor, de alte personaje sau prin autocaracterizare, cu mijloacele de caracterizare indirectă, reieșite din fapte, atitudini, gânduri, limbaj, vestimentație, nume (când acesta este sugestiv: de exemplu la Caragiale), mediul de viață și modul în care interacționează cu celelalte personaje (relația cu personajele).
Portretul moral este realizat în special prin mijloace indirecte și trebuie să fie dedus de cititor. Astfel, din faptele sale, reiese că X este o persoană prietenoasă, trăsătură evidențiată în secvența când personajul îl invită pe unul dintre prietenii lui să petreacă timp împreună; în plus, X este iubit de prieteni (citat: ……), sociabil, știe să obțină informații de la ceilalți, fiind foarte diplomat. Trăsătura dominantă de caracter este dorința de cunoaștere, de explorare a oricărui loc prin care trece (citat:…..).
Trăsăturile morale ale personajului sunt completate de atitudinea sa față de celelalte personaje: bunătatea și compasiunea, încrederea / lipsa încrederii, respectul / lipsa respectului, curajul / frica, lașitatea, răutatea, sinceritatea și minciuna.
Personajul X se remarcă și prin intermediul conflictului la care ia parte. Acesta e unul de natură interioară / exterioară și constă în (se specifică în funcție de text).
În concluzie, personajul reprezintă (se va preciza tipologia în care se încadrează personajul): de exemplu tipul omului sărac / domnitorului credincios / tinerei ambițioase care muncește din răsputeri pentru a-și câștiga existența / pentru a-și respecta tradițiile.
Portretul moral reprezintă totalitatea trăsăturilor morale și intelectuale proprii unei persoane, prin care aceasta se individualizează. Prin urmare, este vorba despre felul de a fi al cuiva.
Exemple de trăsături morale:
· Voință puternică
· Inteligență
· Modestie
· Egoism
· Corectitudine
· Perfecționism
· Integritate (cinste / incoruptibilitate)
· Perseverență
· Caracter pozitiv / negativ
Model de portret moral:
Evelyn Hugo este personajul principal al cărții cu titlul: …….. scrisă de … (autorul). Ea este caracterizată indirect, trăsăturile ei morale reieșind din fapte, atitudini și modul în care interacționează cu ceilalți.
Trăsăturile ei definitorii, pe care le aflăm pe parcursul cărții, sunt determinarea și dragostea pentru cei apropiați. Dincolo de exteriorul ei de vedetă, Evelyn este o persoană sentimentală. Determinarea și inteligența ei sunt dovedite de nenumărate ori pe parcursul acestei cărți, dar, în cea mai mare parte, trăsăturile morale sunt reliefate prin abilitatea ei de a rezolva fiecare problemă care îi iese în cale (se va menționa citatul reprezentativ / descriptiv).
În concluzie, Evelyn Hugo este un personaj mult mai complex decât îți dă impresia la prima vedere, prin aspectul ei de vedetă de cinema, autoarea creionându-i un portret moral într-un mod indirect.
Bibliografie:
Limba și literatura română – Manual pentru clasa a VIII-a, Editura Art
Limba și literatura română – Manual pentru clasa a VIII-a, Editura didactică și pedagogică
Credit fotografie: Miluță Flueraș
Meditații individuale clasele 5-8 și pregătire pentru evaluarea națională din clasa a 8-a la limba și literatura română.
Durată: 1 oră și 30 minute
Preț ședință individuală: 200 lei pentru fiecare copil – gimnaziu. 230 lei pentru fiecare copil – liceu. Plata poate fi efectuată prin transfer bancar sau cash.
Preț ședință de grup: 150 lei pentru fiecare copil – gimnaziu. 200 lei pentru fiecare copil – liceu. Plata poate fi efectuată prin transfer bancar sau cash.
Articole din aceeași categorie:
Valorile culturale – model rezolvare exercițiu evaluare națională
Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!