Jan Brueghel cel Bătrân – Buchet de flori
Jan Brueghel (1568 – 1625), unul dintre cei mai importanți pictori europeni ai secolului al XVII-lea, face parte dintr-o foarte talentată familie de artiști flamanzi. Putem spune că a existat o dinastie artistică Brueghel. În Țările de Jos, artiștii nu aveau egal în imitarea fidelă a naturii. Chiar și italienii recunoșteau superioritatea flamanzilor atunci când era vorba să picteze cu grijă și precizie o floare, un copac, o căpiță de fan etc.
Jan Brueghel a fost supranumit „Brueghel de catifea” datorită faptului că a ilustrat deseori în panzele sale peisaje paradisiace sau vase cu flori, datorită culorilor pastelate pe care le folosește cu predilecție în tablourile sale, pentru maniera delicată a tușelor sale dar și pentru strălucirea catifelată a culorilor pe care le folosea.
Firește că interesul pictorului pentru flori nu este rupt de contextul cultural al vremii. La sfârșitul secolului al XVI-lea apăruse un interes special pentru botanică, fuseseră aclimatizate specii exotice, printre care laleaua, o floare delicată și exotică, recent adusă din Orientul Îndepărtat. Comercializată cu frenezie de negustori, prețul anumitor soiuri de lalele crescuse la un moment dat atât de mult încât cățiva bulbi ajunseseră să valoreze cât o casă în Amsterdam.
Pasiunea pentru aceste ornamente colorate duce la apariția „limbajului florilor” în Epoca Victoriană (secolul al XIX-lea în Anglia)”, un cod prin care iti exprimai sentimentele fata de o persoană din anturajul tău.
Despre primul tablou în care pictase un buchet de flori Jan Brueghel a spus „Nu cred să se mai fi pictat vreodată atâtea flori rare și variate. La iarnă vor fi o priveliște frumoasă: unele culori vor ajunge aproape ca în natură” (scrisoare catre cardinalul Federico Borromeo).
În tabloul „Buchet de flori” (1624-1625) expus în Muzeul Național de Artă al României, artistul pare ca juxtapune florile ca într-un ierbar. Cosmin Ungureanu scria într-un articol : „O importantă deosebită o are vasul din teracotă în care sunt așezate florile în pictură. El este decorat cu medalioane care înfățișează personaje mitologice: Amfitrite și Ceres. Ele simbolizează apa și pământul. Putem presupune că li se adaugă în alte două medalioane Vulcan și Apollo: focul și aerul. Avem astfel reprezentate cele patru elemente ale fizicii premoderne.”
Puteți să admirați acest tablou dacă vă înscrieți într-un circuit cultural organizat de Clubul de Cultura din Weekend. Vă invităm în lumea artei!
Articole din aceeași categorie:
Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și altora!